FIGYELEM! UTOLSÓ DARABOK!

FŐOLDAL      A NAVARATNA      A  SILASAKTI      CIKKEK      MEGRENDELÉS      HÍRLEVÉL      KAPCSOLAT
 
Igen, ez egy ház alapja, benne egy NavaratnaÖSSZEFÜGGÉSEK A NAVARATNA, A SILASAKTI ÉS AZ OTTHONUNK KÖZÖTT

A védikus tudományokban az a csodálatos, hogy a legkülönbözőbb ágai is összefüggenek egymással, így szerves egészet alkotnak. Nem is gondolnánk, hogy például az építészetnek szoros kapcsolata van az asztrológiával, az orvostudománnyal, sőt, még a zenével is!

Asztrológia (Navaratna) és építészet

A védikus építészet, vagyis a Vaszati elvei szerint az asztrológia 4 fontos ponton kapcsolódik az építészethez:

1.) Minden egyes égtájhoz rendelhetünk egy bolygót. Ezek a bolygók pedig döntően meghatározzák otthonunknak az egyes égtájakra eső területeinek minőségét.

2.) Otthonunk egyes helyiségeit is hozzárendelhetjük egy-egy bolygóhoz. A konhya ura például a Mars, a nappalié a Vénusz, a fürdőé a Hold.

3.) A születési horoszkópunk alapján kiszámíthatjuk, otthonunk mely égtájai kedvezőek számunkra, melyek nem. Ez segít meghatározni, hogy hol legyen a hálószoba, vagy a dolgozószoba.

4.) Egy háznak ugyanúgy van születési időpontja, mint egy embernek. Ez alapján egy ház építését lehet jó, vagy éppen kevésbé jó időpontban elkezdeni, vagy egy új lakásba is belehet költözni több fél időpontban. Ha kedvező időpontban költözünk, akkor sok jó dolog történhet velünk abban a lakásban.

Mivel a Navaratna talizmánban és az otthonunkban is megtaláljuk a védikus asztrológia 9 bolygóját, ezért például egy építkezés kezdetén be lehet ásni az alapba egy Navaratna talizmánt - ezzel "kézzel foghatóan" is behozzuk a házba a 9 bolygót. (A fenti képen már be van vasalva az alap, benne van egy Navaratna talizmán, lehet betonozni...)

Az alábbi rajzon megnézheted, hogy egy ház egyes égtájain melyik bolygók uralkodnak.

Vasztupurusha mandala

Az is látszik a rajzon, hogy melyik elem van jelen egy-egy égtájon. Ezzel meg is érkeztünk az Vaszati és az Ayurvéda kapcsolatához, vagyis, a Silaskatihoz...

Ayurvéda (Silasakti) és építészet

Az Ayurvédának, vagyis a védikus orvostudománynak szintén fontos kapcsolata van az otthonunkkal. A kapcsolódást több ponton is megtaláljuk:

1.) Otthonunkban is megtalálható az az 5 elem, amelyből a testünk és a világ minden egyes alkotása felépül. Ez az 5 elem pedig a föld, tűz, víz, levegő és éter. Ezeknek az elemeknek a kombinációjából jönnek létre a különböző ayurvédikus alkattípusok, és elhelyezkedésük az otthonunkban további útmutatást ad az egyes égtájak minőségéről.

2.) Az Ayurvéda szerint testünket különböző energiavonalak (nádik) hálózzák be. Ezek metszéspontjainál jönnek létre fontos energetikai pontok, amelyeket marmapontoknak nevezünk. Ezek szintén megtalálhatóak az otthonunkban. A fenti rajzon a vízszintes és függőleges vonalak a nádik (vagy ahogy a kínai gyógyászat hívja: a meridiánok), ezek metszéspontjai pedig a marmapontok, melyek otthonunk energetikai csomópontjai.

3.) A marmapontok közül 7 különösen jelentős, ezek egyúttal otthonunk csakrapontjai. A testünkhöz hasonlóan tehát otthonunkban is megtaláljuk a 7 fő csakrapontot. Ezt az alábbi rajz szemlélteti:

Testünk és otthonunk csakrapontjai

A csakrapontok elhelyezkedését vizsgálva is érdekes összefüggéseket találunk.

Az első csakra például a stabilitáshoz kötődik. Otthonunkban ez a délnyugatnál levő csakrapont. A délnyugat pedig a föld elem területe, ami a stabilitást jelképezi. Nagyon gyakran ha valakinek túlságosan labilis az élete, vagyis gond van a első (Muladhara) csakrájával, azt tapasztalhatja, hogy otthonának délnyugati része sincs rendben: túlságosan könnyű, azaz nincs igazán jelen a föld...

Ez tényleg izgalmas...

Minél mélyebben tanulmányozzuk a védikus tudományok összefüggéseit, annál több meglepő (de teljesen logikusan egymásból következő) dolgot ismerünk meg. Egyre több kérdésre derül fény....

Kattints ide, és tudj meg még több érdekességed otthonod és életed kapcsolatáról! >>

(Új ablakban nyílik!)

 

 
FŐOLDAL      A NAVARATNA      A  SILASAKTI      CIKKEK      MEGRENDELÉS      HÍRLEVÉL      KAPCSOLAT

© 2005-2014 www.navaratna.hu          * * *            info@navaratna.hu