FIGYELEM! UTOLSÓ DARABOK!

FŐOLDAL      A NAVARATNA      A  SILASAKTI      CIKKEK      MEGRENDELÉS      HÍRLEVÉL      KAPCSOLAT
 
A képlen jól látszik a smragad változatos színvilágaÉRDEKESSÉGEK A NAVARATNA TALIZMÁNRÓL

Az alábbi cikk egy indiai írás fordítása. A cikk íróját – R.K. Sharatot – teljesen elbűvölte a Navaratna talizmán, ezért igyekezett néhány érdekességet megtudni róla.

Elsősorban a kilences szám mágiájáról és a kövek erejéről írt bővebben.

 A Navaratna, vagyis a kilenc drágakő talizmánja, egy rendkívül különleges ékszer. A kilenc kedvező kő összekapcsolása biztosítja viselőjének jólétét. A kilenc kő meggyógyíthat minden betegséget.

A Navaratnában a következő köveket találhatjuk:

Eredeti szanszkrit név

Magyar név

vajra (ejtsd: vadzsra)

gyémánt (cirkónia),

manika

rubin

marakata

smaragd

vidruma

korall

mukta

gyöngy

nila

kékzafír

gomedaka

hesszonit

pusyaraga

sárgazafír (esetleg topáz)

vaidurya

macskaszem

A köveknek ez a kombinációja nagyon kedvezőnek számít, és megvéd a veszélyektől és a betegségektől.

Az asztrológia szerint a bolygók uralnak minden követ, és adják azok potenciáját. A Szaturnusz a kékzafírét, Rahu a hesszonitét, Ketu a macskaszemét, Sukra (azaz a Vénusz) a gyémántét, a Nap a rubinét, a Hold a gyöngyét, Guru (vagyis Jupiter) a sárgazafírét, Buddha a smaragdét és Angarha (azaz a Mars) a korallét.

A kilences egy varázslatos szám

Teljesen elbűvölő, hogy pontosan kilenc kő lett kiválasztva ehhez az ékszerhez. A kilences mindig is egy varázslatos szám volt.

A klasszikus táncban például a kilenc égtáj imádatát Navasandhinak hívják. Sivának is kilenc rasája (kapcsolata) és kilenc tadavája (azaz tánca) van. Az alapmozgások, azaz a karanák 108-at tesznek ki (ahol ha a 108 számjegyeit összeadjuk, szintén 9-et kapunk), valamint a Bharatanatyam tánc legfinomabb karanája (alapmozgása) is kilenc rágára (védikus hangsorra) lett megkomponálva.

A vallásos szövegek közül a Bhagavad Gita 18 fejezetet tartalmaz, ahol a számjegyek összege megint csak 9. A különböző hagyományok számlálói (malái) 108 gyöngyből állnak, ahol a számjegyek megint 9-et adnak.

Satyabhama, Krisna felesége – a Srimad Bhagavatam, azaz a védák gyöngyszeme szerint – az ágyát kilenc kővel, (Navaratna Vinmrittam) díszítette. Az Istennőt kilenc éjszakán át imádják a Navaratri fesztiválon.

Még az angol nyelvben is egy olyan esemény, amely izgalmat okoz, kilencnapos csodaként van számon tartva. (A magyar nyelvben „minden csoda három napig tart, ami a 9-ben pontosan 3-szor van meg. – a fordító megj.) Minden bizonnyal van még további jelentése is a kilencesnek a különböző kultúrákban.

Gyógyító tulajdonságok

Az ősi tanok szerint a talizmán minden egyes kövének van bizonyos gyógyító ereje, és ez a gyakorlat a mai napig megállja a helyét.

A rubin megvéd a mérgező dolgoktól és elűzi a körülöttünk levő gonosz lényeket. Energiát is ad a viselőjének és megváltoztatja a színét, ha a viselőjének rossz az egészsége.

A smaragd gyomorbajok, csípések, harapások ellenszere, ha sáfránnyal keverjük, megnyugtatja a szemet és megvéd a mérgező rovaroktól vagy csúszómászóktól. Az ősi időkben tengerészek használták, hogy megvédje őket a viharoktól. Azt mondják, hogy a smaragd színtelenné válik, ha a viselőjét csalódás éri. Mivel ez a Szerelem Istennőjének a köve, segíti a szerelmeseket megoldani a problémáikat.

A korall rendkívül népszerű, mivel erről a kőről azt tartják, hogy meggyógyítja a betegségeket, segíti az emlékezőképességet és nagyon erőteljes védelmet nyújt a gonosz ellen. Talán ez az oka annak, hogy gyakran használják rózsafüzérekben és gyöngysort készítenek belőle, amely megvédi a kisgyerekeket.

A gyöngy erősíti a szívet, és gyakran használják ayurvédikus gyógyszerek alapanyagaként is. Indiában a gyöngy mindig is a királyi körök kedvelt ékessége volt.

A kék mindig is a megvilágosodás színe volt, és a Buddhizmusban azt tartják, hogy a kékzafír viselete növeli az odaadást. Nyugaton a püspökök és bíborosok a régi időkben szinten kékzafírt hordtak. Ha azonban nem egyfajta szent tisztelettel viselik, akkor a kékzafír szerencsétlenséget hozhat egy olyan személyre, akinek az nem a születési köve.

A hesszonit vagy karmazsin több színben létezik, de a legjobb az a mély vörös, majdnem olyan színű, mint a rubin. Ezt a követ gyakran használták drágakövek imitálására, de nincs arról írás, hogy bármilyen speciális védelmező tulajdonsága lenne.

A topázt vagy a sárgazafírt viszont okkult gyakorlatokban használják. Közép keleten a gonosz elűzésére alkalmazzák, és azt mondják, hogy gazdagságot és hosszú életet hoz a viselőjének. Ez a kő lehet aranysárga vagy gyakran színtelen is.

A macskaszem általában barnás sárga. Gyakran van benne egy világos vonal, ebből jön az ötlet, hogy úgy néz ki a kő, mint egy macska szeme.

E kövek közül sokat hordanak gyűrűként oly módon elkészítve, hogy a kő hozzáérjen a bőrhöz. A követ és annak súlyát az egyéni asztrológiai képlet alapján választják ki.

A kilenc kőből álló talizmán e kövek kombinációja, amelyet eredetileg minden bizonnyal azért kezdtek viselni, hogy biztosítsák az általános jólétet. Nem kétséges, hogy a színes kövek e variációja nagyon szép és érdemes lenne még több kutatást végezni a Navaratna, azaz a kilenc drágakő jelentéséről…


 

Vissza a lap tetejére

Vissza a cikkek tartalomjegyzékéhez >>

FŐOLDAL      A NAVARATNA      A  SILASAKTI      CIKKEK      MEGRENDELÉS      HÍRLEVÉL      KAPCSOLAT

© 2005-2014 www.navaratna.hu          * * *            info@navaratna.hu