FIGYELEM! UTOLSÓ DARABOK!

FŐOLDAL      A NAVARATNA      A  SILASAKTI      CIKKEK      MEGRENDELÉS      HÍRLEVÉL      KAPCSOLAT
 
Védikus ÍrásokNAVARATNA A VÉDÁKBAN

Ha egy kicsit körülézünk a több ezer éves Védikus Irodalomban, sok érdekességet találhatunk a Navaratna talizmánnal kapcsolatban. A következõkben ezekből állítottunk össze egy kis válogatást:

"Miután a nagy démon, Vala vérét vette Surya, a Napisten, s eltűnt a világűr nagy kék rengetegében, Ravana - napfogyatkozást okozva - megkísérelte megállítani õt. (
Ravanáról a bolygók uraival foglalkozó részben lehet még olvasni, Ramacandrával, a Nap dinasztia nemes uralkodójával kapcsolatban.) A Napisten megíjjedt Ravanától és eldobta a démon vérét, ami az egykori Bharata mély tavaiba esett. (Bharata területén található a mai Burma, Thájföld, India és Sri Lanka) Csodálatos és fénylõ, sokszínû és sokféle erénnyel rendelkezõ rubinok keletkeztek ezekben a tavalkban. Ezen illatos területek rubinjai nagyon sok színárnyalatban léteznek, némelyik színe olyan, mint az emberi vér színe, és így tovább. A Napsugár hatására ezek a kristályfajták csodálatos színekben és csillogással fénylenek."

Ez egy hiteles védikus kapcsolat Surya - vagyis a Nap - és a rubinok között.

Késõbb ezt mondja Suta Goswami:

"Vala démon fogai mint a csillagok, úgy hullottak az óceánokba, és olyan drágakövek magjai váltak belük, melyek a telihold sugaraival ragyogtak. Belépve a kagylók héjába, ezekbõl keletkeztek a természetes gyöngyök."

Ez még egy közvetlen kapcsolat, ami összefügg a kilenc bolygó egyikével. A természetes gyöngy Chandrával, azaz a Holddal van kapcsolatban.

Van kilenc drágakő, amelyek úgy váltak ismertté, mint Navaratna. Az alábbi idézetet a szanszkrít "Brihat Jatak"-ból származik:

Manikyam dinanayakasya vimalam muktaphalam shitagoh
maheyasya cha vidrumam marakatam saumyasya-garutmakam
devejyasya cha pushparagam sura-achryasya vajram shaneh
nilam nirmalamanyayoshcha gadite gomeda-vaiduryake


Fordítás: A Nap drágakve a tiszta rubin, a Hold drágaköve a természetes gyöngy, a Marsé a vörös korall, a Merkúré a smaragd, Jupiteré a sárga zafír, a Vénuszé a gyémánt, a Szaturnuszé a kék zafír, Rahué a hesszonit, Kétué pedig a macskaszem.

Az előző idézettől csak egy kicsit tér el a most következõ szanszkrít vers, amely megtalálható "Mani-mala" 79. verseként és a "Jataka Parijata" 2. fejezetének 21- verseként is:

Manikyam taraneh sujatyamamalam muktaphalam shitagoh
maheyasya cha vidrumao nigaditah saumyasya-garutmakam
devejyasya cha pushparagam asura-achryasya vajram shaneh
nilam nirmalamanyayoshcha gadite gomeda-vaiduryake


Fordítás:
1) Rubin a Napnak,
2) gyöngy a Holdnak,
3) korall a Marsnak,
4) smaragd a Merkúrnak,
5) sárga zafír a Jupiternek,
6) gyémánt a Vénusznak,
7) kék zafír a Jupiternek,
8) hesszonit Rahunak,
9) macskaszem Ketunak.
Ezeknek a köveknek magasrangúaknak (első osztályúaknak) és hibátlanoknak kell lenniük.

Emben a fontos versben a "sujatyam-amalam" (sujati=magasrangú születés, és amala=teljesen tiszta, vagy hibátlan) szavak nagyon jelentõsek. A hiteles védikus autoritások szerint csakis a tiszta, elsőosztályú kövek számítanak kedvezőnek.

Mindezt a további idézetek még inkább megerõsítik:

A "Garuda Purana"-ban, 68. fejezet 17. versében mondja Suta Goswami:
"A tiszta, hibátlan drágaköveknek nagyon kedvező erejük van, és ez megvéd a démonoktól, kígyóktól, méregtől, betegségektől, bűnös visszahatásoktól és egyéb veszélyektől, míg a szennyezet köveknek épp ellenkező a hatásuk."

Az ősi "Agni Purana" 246. fejezetének 7-8. verseiben ez áll:

"Egy olyan drágakőre, ami mentes minden tisztátalanságtól, és természetének belsõ ragyogásával csillog, úgy kell tekinteni, mint a jó szerencse forrására. Egy olyan drágakõ viszont, amely meg van karocolódva, repedezett, fénytelen és durvának vagy szemcsésnek tűnik, semmire sem használható."

E kilenc drágakő egyformán szentnek tekintendő, és csak az uralkodó bolygójuk hatásában különböznek egymástól.


Vissza a lap tetejére >>

Vissza a cikkek tartalomjegyzékéhez > >

 
FŐOLDAL      A NAVARATNA      A  SILASAKTI      CIKKEK      MEGRENDELÉS      HÍRLEVÉL      KAPCSOLAT

© 2005-2014 www.navaratna.hu          * * *            info@navaratna.hu